ALEKSANDRA RACZYŃSKA
MGR DIETETYKI
Absolwentka studiów inżynierskich oraz magisterskich Dietetyki na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie kontynuuje rozwój naukowy na doktoracie. Na co dzień pracuje w szpitalu na oddziale chirurgii z onkologią, gdzie zajmuje się edukacją pacjentów oraz doborem odpowiedniej, indywidualnej interwencji żywieniowej. Przyjmuje również w gabinecie jako dietetyk w zespole opieki koordynowanej.
“Celem mojej pracy nigdy nie jest zmuszenie Pacjenta do życia z jadłospisem, a nauka zdrowych nawyków, edukacja i wyszkolenie do dostosowania żywienia do swojego stanu zdrowia i stylu życia.”
Obszar działań:
- redukcja masy ciała,
- opieka żywieniowa Pacjenta onkologicznego,
- przygotowanie żywieniowe do zabiegów i operacji,
- nauka zdrowych nawyków żywieniowych,
- żywienie w chorobach przewlekłych (cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego).
Ukończone kursy i szkolenia
- Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych,
- Leczenie żywieniowe dla członków zespołów żywieniowych,
- Akademia Leczenia Żywieniowego organizowana przez POLSPEN,
- Czynny udział w konferencji „Zdrowie inwestycją w przyszłość jednostki i społeczeństwa”,
- Kurs podnoszący kwalifikacje kadry medycznej udzielającej świadczenia zdrowotne,w tym w związku z COVID-19 dla dietetyków,
- Udział w IX Sympozjum Terapii Żywieniowej w Onkologii,
- Czynny udział w konferencji Międzynarodowej ICYR 9,
- Udział w XI Kongresie Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i VII Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci,
- Certyfikat znajomości języka angielskiego na poziomie B2 [B2 First FCE].